Bing Maps saingan Google Maps

Bing Maps saingan Google Maps

Sebelum bertukar nama kepada Bing Maps, ia dikenali sebagai Live Search Maps, Windows Live Maps dan Windows Live Local. Perkhidmatan paparan peta dalam talian ini dibangunkan oleh Microsoft.

 

Kelebihan

 1. Pelbagai pilihan mod peta: jalan, imej dari satelit, pandangan mata burung (bird-eye view) dan peta 3D. street map3d
 2. Pilihan menu: Bing Maps saingan Google Maps
 3. Arah perjalanan: pengguna boleh mendapatkan arah perjalanan di antara 2 atau lebih lokasi. 3 pilihan arahan perjalanan yang disediakan ialah memandu sendiri, pengangkutan awam dan berjalan kaki. Bing Maps saingan Google MapsMasukkan A sebagai lokasi berlepas dan B lokasi tiba dan tekan ‘get directions’. Contohnya A sebagai Bangsar dan B sebagai Putrajaya. Inilah hasilnya. Bing Maps saingan Google Maps

 4. Pengedit lokasi peribadi: Lokasi atau tempat yang tidak terdapat dalam peta boleh ditanda untuk rujukan peribadi. Mungkin mahu tanda lokasi pejabat, kedai makan kegemaran, tempat membeli belah dan lain-lain lagi yang seumpama dengannya.Bing Maps saingan Google Maps
 5. Aplikasi tambahan: carian tempat letak kereta, cuaca seluruh dunia, pembilang bayaran tambang teksi. Masih terhad untuk Amerika dan beberapa buah negara sahaja.
 6. Informasi trafik semasa: masih terhad untuk Amerika sahaja.

 

Spesifikasi Minimum

 1. Windows XP with SP2 atau versi yang terkini
 2. Microsoft .Net Framework 2.0
 3. Windows Imaging Component
 4. 250MB dan ke atas ruang cakera keras
 5. 256MB ram
 6. 32MB kad video menyokong Microsoft DirectX 9
 7. Capaian internet
 8. Internet Explorer 6 dan ke atas, Firefox 3.0 dan ke atas atau Safari 3.1 dan ke atas

 

Rangkaian peta di Malaysia masih terhad lagi. Carian dan aplikasi yang disediakan belum meluas. Lama-lama kemudian adalah nanti.

Previous
Next Post »