Blogger VS Wordpress – edisi percuma

bw

Pemilik blog semakin bertambah hari demi hari. Ada yang menghasilkan blog untuk tujuan rakaman catatan peribadi, perkongsian pengalaman, perniagaan, tutorial, kritikan isu-isu semasa dan lain-lain lagi yang seumpama dengannya. Banyak perkhidmatan blog secara percuma yang telah ditawarkan hari ini seperti Blogger, Wordpress, Yahoo! 360, Type.Pad, Movable.Type, Posterous, Vox.com, Live.Journal dan lain-lain lagi.

Sebagai pengguna baharu, mungkin sedang berkira-kira untuk membuat pilihan sama ada mahu menggunakan perkhidmatan apa? Di sini, Teknomasi telah membuat banding beza antara perkhidmatan blog popular, iaitu Blogger dan Wordpress.


Ciri-ciri Blogger Wordpress
Tema dan pengubahsuaian Boleh ubah suai susun atur templat, gaya, warna atau pasang tema pihak ketiga. Tiada fungsi ubah suai templat. Terdapat lebih 90 tema yang disediakan.
Statistik pengunjung Memerlukan skrip pihak ketiga seperti Histats, Sitemeter atau Webstat. Skrip tidak dibenarkan. Papan pemuka akan menunjukkan statistik harian, mingguan dan bulanan.
Import blog Hanya blog daripada Blogspot sahaja. Blogger, Yahoo! 360, Type.Pad, Movable.Type, Posterous, Vox.com, Live.Journal dan Wordpress.
Ruang penyimpanan imej 1GB. Ruangan lebih boleh berdaftar dengan Picasa Web Album. 3GB. Ruangan tambahan adalah berbayar. Boleh juga muat naik fail akhiran .ppt, .doc, .odt dan .pdf.
Galeri Picasa Web Album. Tambah tanda pada gambar pada mana-mana pos atau laman.
Laman statik Boleh cipta hingga 10 laman. Cipta pos atau laman, akan tersenarai pada menu.
Kategori ‘Label’ ‘Kategori’
Pilihan ringkasan Bergantung kepada ringkasan paparan yang diingini Bergantung kepada tema atau tanda “more”
Pos dengan e-mel Boleh menghantar pos terkini dengan e-mel. Saudara juga boleh menerima pos terkini menerusi e-mel (sangat membantu blog yang diurus secara berpasukan) Boleh menghantar pos terkini dengan e-mel, beserta gambar dikepilkan bersama.
Pasukan blog Pentadbir dan bukan pentadbir. Pentadbir, Editor, Pengarang dan Penerbit.
Komen Tiada fungsi mengubahsuai komen. Perlindungan spam Akismet.
Privasi blog Boleh menghadkan akses kepada pemegang akaun Google jemputan sahaja. Pos individu boleh diletakkan perlindungan kata kunci atau persendirian.
Pengiklanan Dibenarkan Tidak dibenarkan

Untuk perhatian, ini adalah banding beza perkhidmatan yang ditawarkan secara percuma, bukan yang mempunyai domain berbayar. Harap maklum.

Selamat mencuba!
Previous
Next Post »